Geraffineerd nieuw uiterlijk, verfijnde rijpositie, intelligente technologie
De zuiverste Hyper Naked

Als de originele Hyper Naked ontstaan uit de Dark Side van Japan, is de MT-09 altijd de puurste van alle MT-modellen geweest, met zijn donkere en mysterieuze esthetiek en grijnzende prestaties die een blijvende indruk achterlaten bij elke rijder.

De baanbrekende MT-09 ging in 2013 in première, slechts één jaar nadat het concept van de driecilinder CP3-motor voor het eerst werd getoond, hangend in een ingewikkeld draadframe op de motorbeurs van Keulen.

De eerste MT-09 bracht pure emotie en opwinding terug in de wereld van het motorrijden en gaf het startschot voor de Hyper Naked revolutie die alles zou veranderen.

Voor 2024 heeft Yamaha de MT-09 naar het volgende Darkness-niveau getild, door intelligentie en stijl te combineren en de geslepen zuiverheid van de Dark Side of Japan verder na te streven.

De nieuwe MT-09 biedt een nog spannendere rijervaring met pure adrenaline, een agressieve en strakke styling en een premium specificatie met de nieuwste technologische snufjes.

Een decennium Dark Side of Japan

De introductie van de MT-09 betekende een stap weg van het conventionele Japanse motorfietsontwerp en introduceerde een gedurfde, abstracte nieuwe richting voor Yamaha, geïnspireerd door de unieke subcultuur van stedelijke motorfietsen in de straten van de grootste steden van Japan.

De MT-09, die een opwindend nieuw tijdperk voor Yamaha inluidde, had een agressieve styling, een chassis dat was ontworpen voor de meest wendbare rijeigenschappen en een koppelrijke CP3-motor, met esthetiek en prestaties die waren ontworpen om de zintuigen te prikkelen.

Ontdaan van overbodig kuipwerk, netjes verpakt in een compact aluminium frame en uitgerust met Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T), was de MT de perfecte mix van hoge prestaties, geavanceerde technologie en doelgerichte functionaliteit.

De nieuwe dageraad was aangebroken en de Dark Side of Japan werd losgelaten op de wereld.

Het begin van de Hyper Naked revolutie

In de loop der jaren is de MT-09 uitgegroeid tot een van de belangrijkste en succesvolste modellen in het Yamaha-gamma en heeft daarmee zijn status verdiend als een van de meest iconische motorfietsen in de geschiedenis van Yamaha.

De introductie van de MT-09 werd al snel versterkt door de komst van de MT-07, een andere zeer succesvolle motorfiets die zichzelf al vele opeenvolgende jaren heeft opgeworpen als marktleider.

Het Hyper Naked-segment is nu een van de belangrijkste en succesvolste in het Yamaha-gamma, met in totaal acht modellen die opklimmen in ervaringsniveaus, van de leerlingvriendelijke 125cc MT-125 tot de 1000cc MT-10 SP, het halo-model van het gamma.

De nieuwe MT-09: Gedurfd, Puur, Verfijnd
Een slankere, geraffineerde nieuwe look

De MT-09 viert zijn 10e verjaardag met een uitgebreid nieuw ontwerp dat bedoeld is om het gevoel van de iconische koppelrijke acceleratie van de CP3 te versterken.

Het kuipwerk van de 2024 MT-09 is gebaseerd op het concept van ‘3D Riding’, waardoor de rijder zich vrijer op de machine kan bewegen, en is geïnspireerd op de YZ motorcrossmotoren van Yamaha, die ook een hoge mate van vrijheid in de zithouding vereisen.

Het stylingconcept achter de MT-09 is altijd dat van ‘functionele schoonheid’ geweest, waarbij overbodige functies zijn geëlimineerd en een ‘less is more’-benadering wordt toegepast. Over alles details is opnieuw nagedacht om de pure agressieve look van de MT-09 te versterken en de rijervaring te maximaliseren.

Compactere LED-hoofdlamp

Een nieuwe LED-koplamp, in een nieuw ontworpen kap, creëert een meer uniforme relatie tussen de koplamp en de brandstoftank en is geïnspireerd op de oorsprong van de MT – een mix van ‘Naked’ en ‘Motard’.  

De bifunctionele LED-projectorkoplamp is verbeterd, met een compacte diameter van de lensmodule die zowel kleiner als dunner is dan het vorige model, maar die nog steeds een brede en krachtige lichtbundel met zachte randen biedt voor zowel dimlicht als grootlicht.

Transparante dubbele LED-positieverlichting zorgt voor een coole look met een gevoel van concentratie om de compactere, scherpe en agressieve stijl van de MT-09 te completeren.  

Dit thema wordt aan de achterzijde voortgezet met een nieuw ontworpen LED-achterlicht. Het achterlicht en de remlichten zijn gescheiden om aan te sluiten bij de nieuwe vorm van de buitenlens. En om de hele achterkant een slanker uiterlijk te geven, is de bovenste achterlichtlens rood, terwijl de onderkant een gerookte afwerking heeft.

Verscherpt ontwerp brandstoftank

Er is een nieuwe brandstoftank ontworpen om een meer actieve en vrije zithouding te bevorderen, terwijl de geraffineerde en hoekige esthetiek synoniem is geworden met de naam MT.

De nieuwe tank, die is geproduceerd met behulp van een nieuwe persgietmethode, heeft een gedurfd karakter met duidelijk gedefinieerde randen en een gespannen styling die uniek is voor de MT-modellen.

Een meer actieve zithouding
Versterkte CP3 akoestiek

Het grijnsopwekkende gebrul van de MT-09 is een van zijn meest kenmerkende eigenschappen en roept bij elke draai aan de gashendel een gevoel van pure adrenaline op.  

Volgens de filosofie van Jin-Ki Kanno om de zintuigen van de rijder te stimuleren en hem één te laten voelen met de motorfiets, was geluid een belangrijke overweging bij de ontwikkeling van de nieuwste EU5+ CP3-motor.

Het geluid van de nieuwe MT-09 wordt verder versterkt door een herziene airbox met twee nieuw ontworpen luchtinlaatkanalen die het geluid van de hoge frequenties accentueren terwijl de gasrespons lineair blijft.

Dit geluid wordt vervolgens benadrukt, vooral bij hogere snelheden en toerentallen, door de introductie van een nieuw akoestisch versterkerrooster bovenop de motorfiets, waardoor de levendige toon van de CP3 direct bij de rijder wordt afgeleverd.

Geherdefinieerde rijpositie

De MT-09 staat bekend om zijn stabiliteit en wendbaarheid en dit is verbeterd door een verfijnde ergonomie met aanpassingen aan het stuur/voetsteun/zadel om het rijcomfort te verbeteren en meer bewegingsvrijheid te bieden voor verschillende rijstijlen, terwijl de sportieve voorovergebogen rijpositie behouden blijft.

Om dit te bereiken is de algehele stuurpositie nu lager en kan de rijder nu kiezen uit twee verstelbare stuurposities, afhankelijk van zijn persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw. De stuurhoek is ook groter door de lager geplaatste brandstoftank.

De nieuw ontworpen voetsteunen zijn 30,6 mm naar achteren geplaatst in vergelijking met het vorige model en zijn 9,5 mm hoger geplaatst, terwijl de hoogte van de voetsteunen kan worden ingesteld op twee verschillende posities op basis van de voorkeur van de rijder. Om het comfort voor de passagier te verbeteren, zijn de tandemvoetsteunen ook opnieuw ontworpen en nu onder het achterframe gemonteerd.

Details zijn belangrijk: Nieuwe rem- en schakelpedalen

Over elk detail van de MT-09 is opnieuw nagedacht om de rijervaring nog verder te verbeteren. Het achterrempedaal is opnieuw ontworpen en is nu gemaakt van gesmeed aluminium, terwijl het uiteinde van het schakelpedaal aanzienlijk is afgevlakt om de hoeveelheid enkelbeweging die nodig is tijdens het schakelen te verminderen, wat een soepelere bediening mogelijk maakt.

Gescheiden bestuurders- en passagierszadel

Om het gevoel van vrijheid nog verder te vergroten, heeft de MT-09 nu een gescheiden voor- en achterzadel, waardoor zowel de rijpositie als het gemak bij het op- en afstappen van de machine is verbeterd.

De trede tussen de twee zadels zorgt er ook voor dat de rijder naar voren en over de voorkant van de machine blijft wanneer het koppel van de MT-09 wordt ontketend, terwijl het algehele ontwerp van het zadel de wendbaarheid van de rijder verbetert.  

Onder het bestuurderszadel is een Type-C USB-aansluiting geïnstalleerd voor het opladen van elektronische apparatuur en elektrische verwarming.

Radiale Brembo-hoofdcilinder: lineair vermogen, totale controle

Om het hoge koppel en de versnelling van de MT-09 te evenaren, wordt de remkracht verbeterd door een nieuwe radiale hoofdremcilinder van Brembo, die in dezelfde richting beweegt als de remhendel, wat resulteert in een lineair verband tussen de input van de rijder en de hydraulische remdruk op de dubbele remschijven aan de voorzijde voor een uitstekende beheersbaarheid.   

Daarnaast biedt een nieuw ontworpen, verstelbare koppelingshendel de rijder meer controle bij het intrappen van de koppeling. 

Volledig instelbare voorvering en Bridgestone S23-banden

De 41mm KYB®-voorvork van de MT-09 is volledig instelbaar voor voorbelasting, compressie en uitgaande demping en hebben nu herziene fabrieksinstellingen voor een uitstekende stabiliteit.

Het ontwerp van de achterwielophanging is gewijzigd en de instelbare KYB®-achterschokdemper is ingesteld voor een dynamischer gevoel in de bochten, terwijl de nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 M-banden veel grip en een licht rijgedrag bieden.

Intelligentere technologie
5″ TFT-scherm in kleur

De 2024 MT-09 is uitgerust met een reeks geavanceerde technologieën om het totaalpakket en de rijervaring te verbeteren, terwijl hij trouw blijft aan het concept van Dark Side of Japan waar velen van zijn gaan houden.

Een geheel nieuw, horizontaal gemonteerd 5″ TFT kleurenscherm biedt de rijder een aantrekkelijke nieuwe interface met de keuze uit vier verschillende thema’s voor een reeks verschillende rijervaringen.  

Smartphone connectiviteit en navigatie

Voor een nog rijkere rijervaring is smartphone-connectiviteit standaard op de MT-09 via een ingebouwde Communication Control Unit (CCU), wat betekent dat rijders tijdens ritten verbonden kunnen blijven door hun smartphone aan hun machine te koppelen via de gratis MyRide Link-app. Naast het zien van oproep- en berichtmeldingen op het 5” TFT-scherm, wordt een nieuwe dimensie aan de rit toegevoegd door de mogelijkheid om oproepen te beantwoorden en naar muziek te luisteren via een Bluetooth-headset*. Eenmaal aangesloten kunnen rijders ook gebruik maken van het gratis geïntegreerde Garmin StreetCross-navigatiesysteem, dat wordt weergegeven op het 5” TFT-dashboard.  

Bestuurders kunnen het TFT-scherm nog verder personaliseren door via de MyRide-app beelden van hun smartphone te versturen met behulp van de functie Information Transfer.

Er is ook de mogelijkheid om externe apparaten van stroom te voorzien via de nieuwe USB Type C-aansluiting onder het zadel.

*Bluetooth headset niet inbegrepen bij de MT-09

Intuïtieve nieuwe schakelapparatuur

Nieuwe geïntegreerde stuurschakelaars stellen de rijder in staat het bredere scala aan functies van de nieuwe MT-09 te bedienen, waaronder smartphone-connectiviteit, navigatie- en rijmodi en het navigeren door de talrijke menu-opties.

Met een duidelijk, logisch en eenvoudig ontwerp: de vorm, beweging en ergonomische indeling van de knoppen zijn ontworpen met intuïtieve beweging in gedachten, wat betekent dat rijders gemakkelijk langs de verschillende functies kunnen gaan.

Aanpasbare rijmodi met Yamaha Ride Control instellingen

Nieuw in 2024, kunnen rijders op de MT-09 nu hun rijervaring aanpassen via de Yamaha Ride Control (YRC) instellingen, waarmee de rijder de vermogenskarakteristieken van de motor en het niveau van elektronische interventie kan selecteren op basis van de voorkeuren en de wegomstandigheden.

Drie vooraf ingestelde geïntegreerde rijmodi, ‘Sport’, ‘Straat’ en ‘Rain’, met fabrieksinstellingen met verschillende interventieniveaus voor verschillende omstandigheden met de optie voor twee aangepaste modi die men vooraf in kan stellen. Dit maakt het mogelijk om specifieke YRC-instellingen te maken die passen bij bepaalde situaties (weer, locatie etc.) door het niveau van elektronische ondersteuning te wijzigen, zoals Power (PWR), Traction Control System (TCS) en LIF (Lift Control) – die allemaal direct kunnen worden ingesteld via het dashboard van de MT-09 of met behulp van een smartphone via de MyRide app.  

Deze gepersonaliseerde instellingen kunnen vanaf de smartphone van de rijder naar de machine worden verzonden en er kan tijdens het rijden gemakkelijk tussen worden gewisseld met behulp van het volledig nieuwe schakelmechanisme.

Extra ondersteuning van geavanceerde zesassige IMU voor ultieme prestaties

In 2021 werd de derde generatie MT-09 de eerste Hyper Naked die werd uitgerust met de hightech zesassige IMU die rechtstreeks is ontwikkeld vanuit de R1.

De zesassige IMU meet voortdurend de acceleratie in de richtingen vooruit-achteruit, omhoog-omlaag en links-rechts, evenals de hoeksnelheid in de richtingen pitch, roll en yaw van de machine, en kan gegevens in realtime naar de ECU sturen die het pakket elektronische hulpmiddelen voor de berijder bestuurt, waaronder het hellingsgevoelige Traction Control System (TCS), Slide Control System (SCS), en een liftcontrolesysteem voor het voorwiel Lift Control System (LIF) en het Brake Control System (BC).

Dit pakket is verder uitgebreid voor de 2024 MT-09 met de toevoeging van een Back Slip Regulator (BSR), die stabilisering biedt wanneer het achterwiel blokkeert bij overmatig remmen door het niveau van het geproduceerde koppel te regelen – dit is vooral handig in situaties waarin het moeilijk is om de slipkoppeling te activeren, bijvoorbeeld bij weinig grip.

Cruise Control voor moeiteloos rijden

Naast de uitgebreide elektronische rijhulpsystemen is de nieuwe MT-09 ook uitgerust met een cruisecontrolsysteem om de algehele rijervaring te verbeteren door een meer ontspannen optie te bieden voor het rijden op snelwegen.

Zodra de cruisecontrol in de derde versnelling en hoger is ingeschakeld, kan deze met één druk op de knop worden aangepast in stappen van 1 km/h of gestaag worden verhoogd door de knop ingedrukt te houden. Het systeem wordt uitgeschakeld wanneer de remmen, de koppeling of het gaspedaal wordt ingetrapt.

Soft-click en automatisch uitschakelende richtingaanwijzers

Voor een meer intuïtieve en handige rijervaring, zal een zachte klik op de richtingaanwijzerschakelaar de richtingaanwijzers drie keer laten knipperen voor gebruik bij het wisselen van rijstrook of wanneer slechts een korte indicatie nodig is. Als de schakelaar volledig wordt ingedrukt, blijft hij continu knipperen tot er 15 seconden verstreken zijn en als de machine meer dan 150 meter heeft afgelegd.

Een nieuwe ESS-functie (Emergency Stop Signal) reageert op plotseling remmen door de alarmlichten in te schakelen om weggebruikers achter het voertuig te waarschuwen als de motor in een noodsituatie met hoge snelheid tot stilstand komt.

Derde generatie Quickshifter

De nieuwe MT-09 is uitgerust met derde generatie quickshifter, die de rijervaring verbetert door koppelingsloos terugschakelen tijdens het accelereren en koppelingsloos opschakelen tijdens het vertragen mogelijk te maken.

Om een natuurlijk rijgevoel te behouden zal de 3e generatie quickshifter niet werken in bepaalde situaties waarin het motortoerental extreem laag of hoog is, en ook wanneer de machine niet optrekt of afremt. In deze omstandigheden geeft het pictogram van de quickshifter op het nieuwe TFT-scherm aan of de quickshifter kan worden gebruikt.  

Technische kenmerken
 • Strakkere, compactere uitstraling inclusief opnieuw ontworpen multifunctionele LED-koplamp
 • Nieuw 5 inch TFT-kleurenscherm met smartphoneconnectiviteit en navigatie
 • Aanpasbare rijervaring via de instellingen Yamaha Ride Control (YRC)
 • Wijzig YRC-instellingen via smartphone met MyRide-app
 • Stuur- en voetsteunpositie aangepast voor een meer actieve rijervaring, verstelbaar in twee standen
 • Gescheiden nieuw zadel
 • Nauwkeurig gevormde nieuwe brandstoftank
 • Akoestisch versterkerrooster
 • Recentste 890 cc, driecilinder, vierkleps DOHC vloeistofgekoelde EU5+ CP3-motor
 • Zesassige IMU met volledig pakket aan hellingsgevoelige rijhulpsystemen, nu inclusief Back Slip Regulator (BSR)
 • Cruise control
 • Nieuwe Radiale Brembo-hoofdcilinder
 • Derde generatie quickshifter
 • Nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 M banden
 • Verstelbare voor- en achterwielophanging voor sportief rijden
 • Licht CF gegoten aluminium frame
 • Gespinsmede wielen van Yamaha voor wendbaar weggedrag
 • Verstelbare rem- en koppelingshendels
Kleuren, beschikbaarheid en prijs

De nieuwe MT-09 en de 35 kW versie zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Midnight Cyan, Icon Blue en Tech Black. Leveringsdata aan de Europese dealers en de prijzen verschillen per regio. Contacteer de nationale Yamaha-distributeur voor meer informatie.

Creëer uw eigen MT met de nieuwe modulaire originele Yamaha-accessoires

Met een nieuwe serie veelzijdige modulaire originele accessoires van Yamaha kunnen motorrijders hun MT-09 SP personaliseren met een speciale multi-montagestructuur die gemakkelijk kunnen worden bevestigd en verwijderd. waardoor ze vrij zijn in de keuze van accessoires, afhankelijk van de rijsituatie.

De reeks accessoires biedt extra functionaliteit en de mogelijkheid om de MT-09 af te stemmen op een specifieke look of stijl.

De nieuwe reeks modulaire accessoires voor MT-09 omvat een nieuwe:

 • Multi-mount basis
 • Vliegenscherm
 • Middelste scherm
 • Aluminium scherm
 • Basis baruiteinde
 • Knokkelbeschermers
Belichaam de Dark Side of Japan met de MT kleding en rijkleding

MT-09 SP-rijders kunnen de Dark Side of Japan volledig omarmen met het speciale assortiment MT-kleding en -rijkleding.

Het uitgebreide assortiment bestaat uit een selectie hoodies, T-shirts, mutsen en een reeks CE-goedgekeurde paardrijkleding. De collectie wordt voortdurend uitgebreid en nieuwe producten worden het hele jaar door toegevoegd.

MyGarage App

Yamaha-klanten kunnen hun droom MT-model vanuit het comfort van hun eigen huis samenstellen met de snelle en gebruiksvriendelijke MyGarage-app. Met de gratis app kunnen gebruikers originele accessoires aan hun gekozen model toevoegen en verwijderen om hun ideale MT samen te stellen op hun smartphone of laptop. 

MyGarage maakt het eenvoudiger om te kiezen welke accessoires u aan uw MT wilt toevoegen. Het eindresultaat is vanuit elke hoek in 3D te bekijken. En om het nog gemakkelijker te maken, kan het voltooide item ook rechtstreeks naar de Yamaha-dealer van de klant worden gemaild, die dan meer informatie kan geven.

Ga naar www.yamaha-motor.be voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en kleding of over MyGarage.

MyRide-app

Yamaha’s gratis MyRide-app biedt alle MT-rijders de kans om meer uit hun rijervaring te halen met het volgen en maken van routes, rij-informatie zoals hellingshoek, afgelegde afstand en meer. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen verhaal maken, foto’s toevoegen en delen met sociale media en de MyRide-community.

Voor de MT-09 is MyRide ook de app die smartphone-connectiviteit en aanpasbare YRC-instellingen mogelijk maakt.

Noot van de redactie: Wilt u een Yamaha verzekeren? Bereken hier uw premie!

Solo Moto is een handelsnaam van Combi Motors Belgium BV met ondernemingsnummer 0738.604.421 en is gespecialiseerd in het verzekeren van moto's en ingeschreven bij de Belgische toezichthouder, de FSMA.

© 2024 Solo Moto verzekering | Onderdeel van Combi Motors Belgium BV