Een intenser niveau van Darkness met een eersteklas specificatie en exclusieve functies
Een decennium lange MT-revolutie

Tien jaar geleden veranderde Yamaha alles met de introductie van een radicale nieuwe machine die het startschot gaf voor de Hyper Naked-revolutie en alles veranderde in de wereld van het motorrijden.

De driecilinder MT-09 was een motorfiets als geen ander. Afwijkend van de normen van het Japanse motorfietsontwerp, liet dit nieuwe model zich inspireren door de gewaagde en dynamische motorfiets-subcultuur in de straten van de grootste steden van Japan – de Dark Side of Japan.

Het resultaat was een gewaagde en opwindende machine die bij elke draai aan het gashendel de zintuigen prikkelde, een andere dimensie aan het rijden gaf en het begin van een nieuw tijdperk voor Yamaha betekende.  

Sindsdien zijn er in heel Europa meer dan 385.000 MT-modellen verkocht, die stuk voor stuk motorrijders van jong tot oud inspireren met hun opwindende koppelrijke prestaties en agressieve, strakke styling.

De nieuwe MT-09: Gedurfd, Puur, Verfijnd

De MT-09 viert zijn 10e verjaardag met een uitgebreid nieuw kuipwerk dat bedoeld is om het gevoel van de iconische koppelrijke acceleratie van de CP3 te versterken.

Het stylingconcept achter de MT-09 is altijd dat van ‘functionele schoonheid’ geweest, waarbij overbodige functies zijn geëlimineerd en een ‘less is more’-benadering wordt toegepast. Over elk detail is opnieuw nagedacht om de pure agressie van de MT-09 te versterken en de rijervaring te maximaliseren.

En voor wie op zoek is naar een geraffineerde, Dark Side of Japan-ervaring, gaat de nieuwe MT-09 SP nog een stap verder op het toch al uitzonderlijke MT-09-platform met hogere specificaties, inclusief opgewaardeerde ophanging en remmen, een exclusieve look en afwerking en op circuitracen gerichte technologie en elektronica.

Superior Darkness: MT-09 SP
Extra voor het circuit ontwikkelde YRC-instellingen

Voor 2024 beschikt de MT-09 over nieuwe Yamaha Ride Control (YRC)-modi waarmee rijders de prestaties van de 890 cc CP3-motor kunnen maximaliseren door de vermogenskarakteristieken van de motor te selecteren en de mate van ondersteuning van de verschillende elektronische hulpmiddelen (tractiecontrolesysteem, glijcontrolesysteem enz.) te wijzigen.

Rijders kunnen kiezen uit de modi SPORT, STREET en RAIN, met de optie om nog twee andere ‘CUSTOM’-instellingen fijn af te stellen.

De MT-09 SP beschikt exclusief over de toevoeging van TRACK-modi aan de YRC-instellingen, waardoor de rijder vier extra patronen kan aanpassen aan bepaalde racecircuit-scenario’s, bijvoorbeeld een specifiek circuit of baanomstandigheden.

De afzonderlijke TRACK-modi maken meer verfijnde, gespecialiseerde instellingen mogelijk, waaronder de optie om te kiezen tussen twee instellingen voor het Engine Brake Management (EBM) en de mogelijkheid om het niveau van de Brake Control (BC) te wijzigen. Bovendien hebben rijders ook de mogelijkheid om de achterste ABS uit te schakelen om de prestaties op het circuit nog verder te verbeteren.

Elke modus kan direct in het dashboardmenu of met de gratis MyRide-app op een smartphone worden gewijzigd en ingesteld voordat hij naar de MT-09 SP wordt gestuurd, waar rijders moeiteloos tussen elke modus kunnen schakelen met behulp van het nieuw ontworpen schakelmechanisme.

De rijervaring op het racecircuit wordt verder verbeterd door een speciaal SP-exclusief TRACK-thema voor het nieuwe 5″ TFT-kleurenscherm van de MT-09 SP, dat informatie biedt zoals een rondetimer en andere circuitgerichte details.

Brembo Stylema remklauwen

De superieure specificaties van de MT-09 SP zijn ontworpen om de opwindende prestaties op de weg en op het circuit nog verder te versterken.

De introductie van nieuwe Brembo monoblock ‘Stylema’ remklauwen verfijnen de remprestaties met de allernieuwste technologie van het beroemde Italiaanse bedrijf.  

De ‘Stylema’ remklauwen hebben in vergelijking met conventionele remklauwen een slanker zuiger- en remblokoppervlak, zijn lichter en stijver en bieden meer controle bij het remmen. Daarnaast worden zuigers met een grotere diameter gebruikt voor meer remkracht, zodat rijders op de MT-09 SP het volgende niveau in remprestaties kunnen ervaren.

Volledig instelbare wielophanging van premium kwaliteit

SP-exclusieve premium vering voor en achter brengt rijeigenschappen en precisie op Supersport-niveau naar de Hyper Naked klasse.

De met goud afgewerkte DLC (Diamond Like Carbon) gecoate 41 mm KYB-voorvorken en de Öhlins Monoshock-schokdemper hebben een hogere veerconstante voor een uitstekende stabiliteit tijdens meer pittige, sportieve ritten. Daarnaast zijn de dempingskarakteristieken verfijnd om het rijcomfort te verbeteren.

De KYB-vork met hogere specificaties biedt volledige instelbaarheid voor voorspanning, rebound en compressiedemping, waardoor SP-rijders de mogelijkheid hebben om hun afstelling te verfijnen voor verschillende rijsituaties.

De Öhlins-monoschokdemper completeert het high-end veerpakket van de MT-09 SP en biedt volledige instelbaarheid voor in- en uitgaande demping en is uitgerust met een veervoorspanningregelaar op afstand voor snelle en eenvoudige aanpassingen.

Smart Key systeem

Yamaha’s SP-modellen staan bekend om het nemen van de volgende sprong in technologische vooruitgang en de MT-09 SP is de eerste Hyper Naked die is uitgerust met Yamaha’s Smart Key System.

De motor wordt gestart door de nieuw ontworpen hoofdschakelaar in te drukken en te draaien, op voorwaarde dat de smart key zich binnen een bepaald bereik bevindt, bijvoorbeeld in de broekzak van de rijder. De volledig nieuwe schakelaar heeft ook een vergrendelings- en ontgrendelingsoptie voor de tankdop, waardoor de rijervaring nog verder wordt vereenvoudigd doordat de motorfiets met één draai aan de schakelaar kan worden aan- en uitgeschakeld en er kan worden bijgetankt.

Exclusieve, op de R1M geïnspireerde Icon Performance kleuren

In lijn met het doel om één oog op het circuit te houden, is de MT-09 SP voorzien van de exclusieve zilveren en zwarte Yamaha Racing blue Icon Performance op de brandstoftank en luchtinlaten voor een nog agressievere en exclusievere uitstraling. Deze op Supersport geïnspireerde kleuren versterken het sportieve karakter van de MT-09 SP en benadrukken de nauwe technologische banden met de R1M – de meest geavanceerde, hoogwaardige productiemotorfiets die Yamaha ooit heeft gebouwd.

De hoogwaardige, eersteklas afwerking wordt geïllustreerd door de stijlvolle swingarm van geborsteld aluminium, exclusief voor de MT-09 SP.

Specifieke kenmerken van de SP
 • Op R1M geïnspireerde kleuren en hoogwaardige afwerking
 • Vier aanpasbare TRACK Yamaha Ride Control-modi
 • Exclusief TRACK displaythema voor nieuw 5″ TFT-dashboard in full colour
 • Premium Brembo Stylema remklauwen
 • Volledig verstelbare gouden KYB voorvork van 41 mm met DLC coating
 • Volledig verstelbare Öhlins achterschokdemper
 • Smart Key systeem
 • Swingarm uit geborsteld aluminium
Technische kenmerken 2024 MT-09
 • Strakkere, compactere uitstraling inclusief opnieuw ontworpen multifunctionele LED-koplamp
 • Nieuw 5 inch TFT-kleurenscherm met smartphoneconnectiviteit en navigatie
 • Aanpasbare rijervaring via Yamaha Ride Control (YRC)
 • Wijzig YRC-instellingen via smartphone met MyRide-app
 • Stuur- en voetsteunpositie aangepast voor een meer betrokken rijervaring
 • Gescheiden zadel voor rijder en passagier
 • Nauwkeurig gevormde nieuwe brandstoftank
 • Akoestisch versterkerrooster
 • Recentste 890 cc, driecilinder, vierkleps DOHC vloeistofgekoelde EU5+ CP3-motor
 • Zesassige IMU met volledig pakket aan hellingsgevoelige hulpmiddelen voor de rijder, nu inclusief Back Slip Regulator (BSR); BSR wordt automatisch uitgeschakeld in de TRACK-modus.
 • Cruise control
 • Nieuwe Radiale Brembo-hoofdcilinder
 • Derde generatie quickshifter
 • Nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 M banden
 • Licht CF gegoten aluminium frame
 • Verstelbare rem- en koppelingshendels
Kleuren, beschikbaarheid en prijs

De nieuwe MT-09 SP en de 35 kW versie zullen verkrijgbaar zijn in de exclusieve Icon Performance kleur.

Leveringsdata aan de Europese dealers en de prijzen verschillen per regio. Contacteer de nationale Yamaha-distributeur voor meer informatie.

Creëer uw eigen MT met de nieuwe modulaire originele Yamaha-accessoires

Met een nieuwe serie veelzijdige modulaire originele accessoires van Yamaha kunnen motorrijders hun MT-09 SP personaliseren met een speciale multi-montagestructuur met gemakkelijke aan- en uitbouw, waardoor ze vrij zijn in de keuze van accessoires, afhankelijk van de rijsituatie. De reeks accessoires biedt extra functionaliteit en de mogelijkheid om de MT-09 SP af te stemmen op een specifieke look of stijl.

De nieuwe reeks modulaire accessoires voor MT-09 SP omvat een nieuwe:

 • Multi-mount basis
 • Vliegenscherm
 • Middelste scherm
 • Aluminium scherm
 • Basis baruiteinde
 • Knokkelbeschermers
Belichaam de Dark Side of Japan met de MT kleding en rijkleding

MT-09 SP-rijders kunnen de Dark Side of Japan volledig omarmen met het speciale assortiment MT-kleding en -rijkleding.

Het uitgebreide assortiment bestaat uit een selectie hoodies, T-shirts, mutsen en een reeks CE-goedgekeurde paardrijkleding. De collectie wordt voortdurend uitgebreid en nieuwe producten worden het hele jaar door toegevoegd.

MyGarage App

Yamaha-klanten kunnen hun droom MT-model vanuit het comfort van hun eigen huis samenstellen met de snelle en gebruiksvriendelijke MyGarage-app. Met de gratis app kunnen gebruikers originele accessoires aan hun gekozen model toevoegen en verwijderen om hun ideale MT samen te stellen op hun smartphone of laptop. 

MyGarage maakt het eenvoudiger om te kiezen welke accessoires u aan uw MT wilt toevoegen. Het eindresultaat is vanuit elke hoek in 3D te bekijken. En om het nog gemakkelijker te maken, kan het voltooide item ook rechtstreeks naar de Yamaha-dealer van de klant worden gemaild, die dan meer informatie kan geven.

Ga naar www.yamaha-motor.be voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en kleding of over MyGarage.

MyRide-app

Yamaha’s gratis MyRide-app biedt alle MT-rijders de kans om meer uit hun rijervaring te halen met het volgen en maken van routes, rij-informatie zoals hellingshoek, afgelegde afstand en meer. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen verhaal maken, foto’s toevoegen en delen met sociale media en de MyRide-community.

Voor de MT-09 SP is MyRide ook de app die smartphone-connectiviteit en aanpasbare YRC-instellingen mogelijk maakt.

Noot van de redactie: Wilt u een Yamaha verzekeren? Bereken hier uw premie!

Solo Moto is een handelsnaam van Combi Motors Belgium BV met ondernemingsnummer 0738.604.421 en is gespecialiseerd in het verzekeren van moto's en ingeschreven bij de Belgische toezichthouder, de FSMA.

© 2024 Solo Moto verzekering |

Voorjaarspromotie: 25% korting op de Omnium waarborgen bij onderschrijving van een Full Omnium of Full Omnium TOP